Variabele akoestiek in kerken, dat is de basis van Acoustic Control Systems (ACS).
Al ruim 30 jaar geleden werd het eerste ACS-systeem in een kerk geïnstalleerd.
(Orgel)muziek en samenzang worden gedragen door levendige akoestiek en dit nodigt daarom ook echt uit tot meezingen,…
Wanneer de voorganger spreekt wordt de toegevoegde akoestiek geruisloos uitgeschakeld zodat er ook een goede spraakverstaanbaarheid is!

Door de jaren heen is ACS continu doorontwikkeld, gebruikmakend van de laatste technologische ontwikkelingen om zodoende de hoogst haalbare kwaliteit te bereiken.
ACS staat bekend om echt natuurlijke klank. De toegevoegde akoestiek wordt nauwkeurig op de akoestiek van de ruimte aangesloten zodat het karakter van de kerkzaal zoveel mogelijk behouden blijft. Men ervaart dus een akoestiek die echt past bij de ruimte en natuurlijk voelt!

Over het algemeen worden een aantal “akoestieken” geprogrammeerd met meer of minder galm zodat dit aan de muziek/zang kan worden aangepast.

ACS is gebaseerd op fundamenteel onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de TU Delft. Het maakt gebruik van de beginsels van natuurlijke akoestiek en het is daarom ook specifiek voor dit doel ontwikkeld. Het is dus zeker geen effect dat weergegeven wordt door een geupgrade galmgenerator.

Het systeem maakt gebruik van microfoons welke het geluid opnemen en luidsprekers welke de gegenereerde toegevoegde akoestiek weergeven.
ACS heeft een ruim scala aan mogelijkheden om deze systeemcomponenten zo goed en onopvallend mogelijk in een interieur in te passen.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van ACS toepassingen:


Aula, Vrije Universiteit Amsterdam

Picture 1 of 4

Deze zaal met een goede akoestiek voor verstaanbare spraak, kan met een druk op een knop veranderen in een prachtig galmende ruimte. Zang, muziekinstrumenten en natuurlijk ook het Couperin-orgel komen dan echt tot hun recht. Gesproken woord, (samen)zang, koor en orgelmuziek altijd in de juiste akoestiek. Dat kan ook in uw kerk!


Een eerste indruk van wat met ACS mogelijk is:

Onderstaande video is gemaakt door “Het Geluidburo” tijdens een bezoek aan de Bruckner Universität in Linz. Ondanks dat je akoestiek het beste in een praktijksituatie kunt ervaren geeft deze video een goede indruk van de variable akoestiek gegenereerd door een ACS systeem.
De universiteit beschikt over een prachtig pijporgel met  22 registers, welke onder andere wordt gebruikt voor hun orgelopleiding. De akoestiek van de zaal waarin dit orgel is geplaatst zou zonder ACS echter niet geschikt zijn voor orgelmuziek.


Luister ook een naar hoe het klinkt wanneer een orgel wordt bespeeld in het experience lab in Harderwijk!


Bent u geïnteresseerd, wilt u meer informatie of met ons in gesprek.
Neem dan contact met ons op via ons contactformulier, of bel ons op: 0577 – 462251

Kom ons ook bezoeken op de kerkenbeurs